L'ou és un dels aliments bàsics a la nostra dieta perquè conté una proteïna d'alt valor biològic i és font de vitamines i minerals. És un dels aliments més populars i consumits a la nostra societat. A l'estat espanyol, per exemple, cada persona consumeix una mitjana de 238 ous a l'any.
Quins hem de triar? A qualsevol establiment trobarem ous de diferents colors, tamanys, preus, marques… La clau per valorar la qualitat d'un ou es troba al número imprès a la closca.
Aquest codi de números i lletres ens aporta dades de control i traçabilitat com a garantía pels consumidors. Tots els ous aptes per al consum humà (categoria A) l'han de portar.
El primer dígit és un número del 0 al 3 que ens indica la forma de cria de l'ou. Després venen dues lletres que ens indiquen el país de procedència (ES, en el nostre cas). A continuació ve un número més o menys llarg on s'ens indica la provincia, el municipi i el codi de l'explotació ramadera on s'ha produït. A vegades els productors afegeixen números voluntàriament referents a la data de posta de l'ou o de l'alimentació de la gallina.
Pel consumidor el primer dígit és sens dubte el més important:
0
És un ou de producció ecològica. Els galliners tenen accés lliure a l'exterior i les aus disposen d'espais amplis per caminar, còrrer, picotejar, gaudir del sol o dels banys de sorra. L'alimentació de les gallines procedeix de l'agricultura ecològica (mínim el 80%) i està lliure de residus químics (procedents d'herbicides, plaguicides, fertilitzants sintètics…) o transgènics. Les gallines ponen els ous quan completen el seu cicle biològic. El subministrament d'antibiòtics està restringit.
1
És un "ou de camp". Els galliners també tenen accés lliure a l'exterior però l'alimentació de la gallina és a base de pinso. En aquest mètode de cria no està restringit l'ús d'antibiòtics.
2
És un ou de gallines criades a terra. A la pràctica les gallines són amuntegades horitzontalment dintre d'una nau industrial sense accés a l'exterior. La seva llibertat de moviments és molt reduïda. Per augmentar la seva productivitat se'ls trenca el cicle biològic obrint i tancant els llums del galliner per obtenir així un major número d'ous. Reben una alimentació a base de pinsos sintètics (farines de peix, soja transgènica, colorants…) i poden rebre antibiòtics.
3
És un ou de gallines engabiades. Les aus es troben en galliners industrials, en condicions de màxima productivitat, dintre de gàbies dissenyades de forma específica per facil·litar la recollida dels ous. La densitat de població en aquestes gàbies apilades verticalment és altíssima i els animals resten sense pràcticament moure's. Les condicions higièniques dintre dels habitacles són molt dolentes. Les aus pateixen grans transtorns físics i degut a l'estrés al que son sotmeses, sovint es fereixen entre sí o trenquen els seus propis ous. Per això reben tranquilitzants i s'els ha de tallar el bec amb una cisalla. La seva alimentació és la d'inferior categoría, a base de pinsos sintètics.
No cal dir que la qualitat de l'ou que ens arriba a casa és directament proporcional a la qualitat de vida de la gallina que el pon i a la seva alimentació.
Les gallines que ponen ous ecològics són gallines amb bona salut, amb poc greix i potes fortes. Que segueixen el seu ritme biològic natural. Tenen una alimentació natural i equilibrada i per tant produeixen ous de la millor qualitat. No només reconeixeràs un ou ECO pel primer digit del codi imprès: L'ou ecològic és ben format, té una closca més resistent, amb petites pigues que provenen de l'alimentació a base de cereals de la gallina. Pesa menys però té una càmara d'aire més petita (per tant es manté més temps fresc). El color del seu rovell és groguenc (no com el dels ous convencionals, més ataronjat a base de colorants) i la clara és més densa i s'enganxa una mica a l'interior de la closca. Quan el tastes té un sabor més intens. La seva proteïna i la seva albúmina són d'una millor qualitat nutricional.
Resumint: Ous del zero, per favor.